Kiteen Vesikunta on nykyaikainen vesi- ja viemäröintilaitos, joka huolehtii omalla toiminta-alueellaan Kiteen keskustaajamassa puhtaasta käyttövedestä ja jätevesien puhdistamisesta sekä huolehtii Kiteen kaupungin Puhoksen ja Tolosenmäen taajamien käyttöveden jakelusta ja jätevesien puhdistamisesta. Lisäksi Kiteen Vesikunta toimittaa puhdasta käyttövettä Kiteen eteläisen vesiosuuskunnan tarpeisiin. Hoidamme Kiteen haja-asutusalueella Kiteen eteläisen vesiosuuskunnan lisäksi Palo-ojan vesiosuuskunnan ja Keski-Karjalan läntisen vesiosuuskunnan vesihuoltoa. Kiteen Vesikunta on osuuskuntamuotoinen laitos. Vuonna 2023 Kiteen Vesikunnan liikevaihto oli 1 332 354,19 euroa.
Vedenottamoita osuuskunnalla on kolme kappaletta. Kaikilta vedenottamoilta pumpataan pohjavettä kuluttajien käyttöön. Vedenottamoista vesi pumpataan suoraan verkostoon, josta osa tarvittavasta vedestä kulkeutuu vesitorniin. Kulutukseen pumpattu vesimäärä oli vuonna 2023 keskimäärin n. 1500 m³/vrk. Kiteen Vesikunta huolehtii myös Palo-Ojan vesiosuuskunnan vedenottamon toiminnasta. Palo-Ojan vedenottamolta pumpattiin vuonna 2023 vettä kulutukseen keskimäärin n. 150 m³/vrk.
Kiteen keskustan jätevedenpuhdistamolle johdetaan noin 6200 asukkaan jätevedet. Puhdistamolle tuli viemärivettä vuonna 2023 keskimäärin n. 1500 m³ vuorokaudessa. Puhdistamolla otetaan vastaan myös sako- ja umpikaivolietteitä. Jätevedestä erotettu kiintoaines kuljetetaan jatkokäsittelyyn josta vastaa Biokymppi Oy biokaasulaitoksessaan Kiteen Sopensuolla. Kiteen Vesikunta huolehtii myös Kiteen kaupungin Puhoksen taajaman jätevedenpuhdistamon toiminnasta.
Vuonna 2023 puhdasta talousvettä myytiin kuluttajille 286 257 m³ ja laskutettuja jätevesiä johdettiin Kiteen keskustaajaman jätevedenpuhdistamolle 240 901 m³. Kiteen Vesikunta on yksi maamme suurimpia vesiosuuskuntia. Valtakunnallisen Vesi- ja viemärilaitosyhdistyksen runsaasta 200 jäsenestä Kiteen Vesikunta sijoittuu sadan suurimman joukkoon.
Lisätietoa Vesi- ja viemärilaitosyhdistyksen kotisivuilta www.vvy.fi
ja Suomen Ympäristökeskuksen kotisivuilta www.syke.fi
LIIKEIDEA
Kiteen Vesikunta on osuuskuntamuotoinen yritys, joka huolehtii omakustannusperiaatteella puhtaan käyttöveden hankinnasta ja jakelusta sekä jätevesien puhdistamisesta ja johtamisesta Kiteellä. Kiteen Vesikunta vastaa myös näihin tehtäviin vaadittavien johtojen, laitteiden ja laitosten suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta.
Toteutetut investoinnit ovat tähdänneet toimintojen rationalisointiin ja edullisimman toimintatavan löytämiseen. Rationalisointiin on kuulunut myös erikoistuminen, keskittyminen olennaiseen ja verkostoituminen, jotka ovat mahdollistaneet uusimman tuotantotekniikan käytön ja häiriöttömämmän toiminnan.
Olemme panostaneet henkilökunnan koulutukseen sekä ammatillisten valmiuksien lisäämiseen. Vesikunnalla on ammattitaitoinen ja osaava henkilöstö varmistamassa, että asiakkaat, kiteeläiset vedenkäyttäjät, saavat edullista ja laadukasta palvelua.
ORGANISAATIOKAAVIO
HISTORIA
Kiteen kirkonkylän asukkaat silmäilivät vuoden 1952 lokakuussa paikallisen telefooniyhdistyksen puhelintolppiin kiinnitettyjä ilmoituksia:”Kaikkia Kiteen kirkon ympäristössä asuvia talonomistajia, jotka haluavat liittyä vesiosuuskuntaan, pyydetään saapumaan vesiosuuskunnan perustavaan kokoukseen, joka pidetään Kiteen Osuuskassan talossa Kiteen kunnan Päätyen kylässä marraskuun 4. päivänä 1952 klo 18.”
Tästä ytimekkäästä tekstistä alkoi kehitys, joka on vienyt ”kolhoosikaivolta” nykypäivään. Vuonna 1952 perustetussa Kiteen vedenhankinta- ja viemäröintiosuuskunnassa oli 11 perustajajäsentä, nykyisin vedenjakelun piirissä on yli 6700 asukasta. Uuden vesiosuuskunnan tarkoituksena oli jäsentensä kiinteistöjä varten rakentaa, ylläpitää ja hoitaa vedenhankinta- ja viemäröintilaitteita. Vesiosuuskunta keskittyi alkuvaiheessaan lähinnä toimivan verkoston luomiseen, vedenhankintaan ja jakeluun.
Virstanpylväitä matkan varrella ovat olleet mm. vesitornin rakentaminen Palomäelle vuonna 1960, uusi 1500 kuution vesitorni Palomäelle vuonna 1978, uusi biologis-kemiallinen jäteveden puhdistamo vuonna 1981, oman vedenottamon rakentaminen vuonna 1986, uusi vedenottokaivo vuonna 1996, uusi biologinen ilmanpuhdistuslaitteisto vuonna 1995 jätevedenpuhdistamolle ja jätevedenpuhdistamon saneeraukset vuonna 2001, 2010 ja 2020. Kiteen Vesikunta on 60 vuodessa kehittynyt 11 henkilön yrityksestä nykyaikaiseksi, rationaaliseksi tuotantolaitokseksi.
VESIHUOLTO
Talousvesi
Kiteen Vesikunta toimittaa käyttövettä Kiteen keskustaajaman alueen kotitalouksille, palvelutoiminnalle ja teollisuudelle. Lisäksi Kiteen Vesikunta toimittaa käyttövettä Puhoksen ja Tolosenmäen taajamiin sekä Kiteen Eteläisen vesiosuuskunnan kuluttajille.
Yhteensä runkovesijohtoverkostoa on Kiteen Vesikunnan hoidettavana noin 475 kilometriä Keski-Karjalan alueella.
Vedenlaatua seurataan Kiteen Vesikunnan talousvesilaitoksen valvontatutkimusohjelman 2022-2026 mukaisesti. Kiteen Vesikunnan verkostoveden kokonaiskovuus on 0,5 mmol/l (dh 2.5-3.5). Veden pH on noin 8. Kiteen vesijohtoverkoston vesi on pehmeää. Pesukoneissa ei siten tarvitse erikseen käyttää vedenpehmennysaineita.
Vesiosuuskuntien vesijohtoverkostosta suoritetuista talousvesitutkimuksista on saatavilla tutkimustuloksia Kiteen Vesikunnan toimistosta.
Vesi- ja jätevesilaskun suuruus saattaa joskus yllättää. Tippaseeko vesihana, vuotaako wc-istuimen huuhteluventtiili? Tippa sekunnissa tekee jo lähes 10 kuutiota vuodessa. Yksi tippumalla vuotava vesihana voi lisätä vedenkulutusta jopa 30 kuutiota vuodessa ja aiheuttaa kiinteistölle yli 120 euron lisän vuotuiseen vesilaskuun. Taloudelliseen vedenkäyttöön kuuluu mahdollisten vesivuotojen korjaaminen.
Vedenjakeluun liittyvissä asioissa pyydämme ottamaan yhteyttä Kiteen Vesikuntaan
puh. 040-727 7007
Jätevesi
Kiteen Vesikunnan jätevedenpuhdistamolle johdetaan puhdistettavaksi Kiteen keskustan sekä Tolosenmäen taajamasta syntyvät asumisjätevedet. Jätevedenpuhdistamo pystyy ottamaan vastaan ja puhdistamaan myös sako- ja umpikaivolieteet.
Kiteen keskustaajaman jätevedenpuhdistamolla on Itä-Suomen Aluehallintoviraston 7.11.2014 antama lupa, päätösnro 81/2014/1 Dnro ISAVI/75/04.08/2012 ja sitä on noudatetettu vuoden 2015 alusta alkaen. Jätevedenpuhdistamon kuormitus- ja käyttötarkkailuohjelma on päivitetty uuden lupapäätöksen yhteydessä. Jätevedenpuhdistamo otettiin käyttöön nykyisellä paikalla Kiteenjärven rannalla vuonna 1981. Jätevedenpuhdistamolle tulevat jätevedet käsitellään biologiskemiallisesti. Jäteveden jatkuvatoiminen käsittelyprosessi koostuu mekaanisesta esikäsittelystä, yksi altaisesta esiselkeytyksestä, fosforin rinnakkaissaostuksella varustetusta kaksi altaisesta biologisesta aktiivilietevaiheesta, kaksi altaisesta väliselkeytyksestä ja kemiallisesta jälkisaostuksesta. Fosforin saostamiseen jätevedestä käytetään rinnakkaissaostusvaiheessa ferrosulfaattia ja jälkisaostusvaiheessa polyalumiinikloridia (PAX 18).